Skip to content

Esme Young: Queen Bee

Esme Young: Queen Bee

Ze heeft gefeest met David Bowie en de Sex Pistols, en ontworpen voor iedereen, van Dustin Hoffman tot Grace Jones. In dit losbandige fragment uit haar memoires onthult Sewing Bee’s Esme Young hoe ze al meer dan 50 jaar toonaangevend is in de mode

Esme over het recente seizoen van Sewing Bee

Esme over het recente seizoen van Sewing Bee

Mijn leven heeft altijd in het teken gestaan ​​van creativiteit en mode. Toen ik jong was, twijfelde ik er nooit aan dat hier mijn toekomst lag. Toen ik studeerde aan de universiteit, overdag aan het creëren was en ‘s avonds aan het feesten was, wilde ik niet dat het zou eindigen. Ik wilde dat het voor altijd mijn leven zou zijn. Gek genoeg bleek het precies zo te zijn…

Liefde voor mode zit in mijn bloed. Mijn moeder Patricia was dol op kleding en zag er altijd stijlvol uit – iets wat ze graag wilde dat ik en mijn oudere zus Fiona navolgden. Ze stelde me voor aan Biba, Mary Quant, Celia Birtwell en Ossie Clark en plantte een onderbewust zaadje voor mijn toekomstige pad.

Toen ik een kind was, werden mijn kleren vaak met de hand gemaakt. Het was wat de meeste gezinnen deden en er was altijd minstens één persoon die handig was met de naaimachine. Als jongste dochter had ik veel hand-me-downs, dus alles wat nieuw was, was een traktatie. Ik herinner me nog dat mijn moeder twee outfits van Harrods voor me kocht: een Black Watch-jurk van Schotse ruit met een strik om de taille en een roze trui met een roze en grijs geruite rok.

Esme als kind na 'rommelen in de kleerkast van mijn moeder'

Esme als kind na ‘rommelen in de kleerkast van mijn moeder’

Tijdens mijn tienerjaren werd mijn interesse in kleding een obsessie en begon ik te experimenteren. Ik rommelde veel in mama’s kleerkast en stal kleren die ze niet meer droeg in de hoop dat ik er niet achter zou komen. Maar zodra ik dingen begon te veranderen, wist ze precies wat ik van plan was en deed ze haar kastdeur op slot.

Ik wendde me tot de rommelmarkt voor mijn fashion fix, en keek uit naar alles wat ik kon transformeren. Mijn moeder had een hekel aan de outfits die ik had gemaakt en zou bij veel gelegenheden weigeren om naast me op straat te lopen. Fiona herinnert zich dat mama geschokt was toen ze me kwam ontmoeten voor de lunch en ik een tafelkleed droeg dat ik in een lange rok had veranderd en een lint eromheen had geregen om een ​​tailleband te maken. Ik had een sterk gevoel voor mijn eigen stijl en was niet bang om die te gebruiken.

Ik begon te feesten in 1965 en ging pas langzamer in de jaren 80

Ik vond mijn roeping toen ik naar St Martin’s School of Art ging (zoals het toen heette, voordat ik in 1989 fuseerde met Central). We stonden aan de vooravond van de jaren 70 en na de swingende, sexy jaren 60 ging onze generatie het nieuwe decennium in met een reeks pailletten en veiligheidsspelden.

Op St Martin’s ontmoette ik Willie Walters, een medestudent, die me voorstelde aan Melanie Langer. Mel was lang, mooi en een briljante organisator. Niemand van ons kon het soort kleding vinden dat we in de winkelstraat wilden dragen, dus besloten we ons eigen merk op te richten. Swanky Modes was geboren.

Esme op de motor van haar vriend voor de winkel in Camden die ze runde met haar drie modestudentenvrienden, 1976

Esme op de motor van haar vriend voor de winkel in Camden die ze runde met haar drie modestudentenvrienden, 1976

We waren dapper – of roekeloos – maar we twijfelden nooit aan wat we aan het doen waren, ook al hadden we geen geld of zakelijke ervaring. We huurden een winkel in Camden in Noord-Londen en stopten elk £ 50 (het equivalent van vandaag zou bijna £ 600 zijn) in een pot om ons bedrijf van de grond te krijgen. Niet lang daarna kregen we gezelschap van het vierde lid van ons collectief, Judy Dewsbury, een ervaren patroonsnijder.

Toen we eenmaal een collectie hadden, deden Mel en ik onze eigen PR en namen onze kleren mee om de redacteuren van tijdschriften te laten zien. Toevallig trokken we de aandacht van Caroline Baker – de enorm gerespecteerde moderedacteur van Nova (en later van YOU). Ze koos de transparante regenkleding uit die we hadden gemaakt van douchegordijnstof uit de jaren 50 restanten. De wereldberoemde fotograaf Helmut Newton was op zoek naar macs voor een aankomend modeverhaal ‘April Showers’, dus op verzoek van Caroline heb ik foto’s voor hem geschetst. Ik tekende de macs met naakte vrouwen eronder om de details van elk transparant stuk te laten zien.

Dit was precies hoe Newton ze uiteindelijk neerschoot. De naaktheid veroorzaakte wat opschudding, maar toen het nummer in het voorjaar van 1973 uitkwam, was onze regen-mac-collectie verspreid over vier pagina’s en werd alles gek. Het was het moment dat Swanky Modes echt gelanceerd werd. Het was geweldig om mensen voor onze winkel in de rij te zien staan.

Het team van Swanky Modes (met de klok mee van boven) Mel, Willie, Esme en Judy in 1979

Het team van Swanky Modes (met de klok mee van boven) Mel, Willie, Esme en Judy in 1979

We waren een klein modehuis met een grote instelling en doken vaak op in modebladen 19, Ritz (drie pagina’s van het model Marie Helvin in Swanky Modes, geschoten door David Bailey), Boulevard, Nova, iD en The Face. We waren een van de eerste labels die Lycra in iets anders dan badkleding gebruikten toen we een reeks Lycra-discojurken ontwierpen voor onze lente/zomer 1978 ‘graffiti’-collectie. Ze waren een triomf en populair op dansvloeren wereldwijd. Toen Grace Jones een kranteninterview gaf ter promotie van haar album Portfolio uit 1977, legde de journaliste haar reactie vast op de jurk die ze droeg voor de bijbehorende shoot: ‘Ze ziet de jurk – een strakke lycra-creatie, strak als een trommel. Ze schreeuwt. Ze houdt ervan.’ Dat was onze ‘hangslot’-jurk, nu in het Museum of London.

De documentaire fotograaf Janette Beckman nam een ​​foto van ons buiten onze winkel. Als ik er nu naar kijk, zie ik vier jonge vrouwen die samen een succesvol bedrijf hebben opgebouwd zonder te vechten tegen ego’s, driftbuien, pesterijen – of mannen. We waren een echt collectief. De manier waarop we werkten was een schitterend voorbeeld van het feit dat het geheel meer is dan de som der delen. Ik denk dat dit een van de redenen is waarom we zo lang succesvol zijn geweest en een van de dingen waar ik het meest trots op ben. Hoe zit dat met girlpower?

We speelden net zo hard als we werkten. Ik begon te feesten in 1965 en ik ging pas echt langzamer tot halverwege de jaren 80. De nauwe band tussen mode en muziek was duidelijk toen ik op Cambridge Art College zat [before going on to St Martin’s]waar medestudent Syd Barrett en zijn vriend David Gilmour lunchtijd doorbrachten met het schrijven van muziek en jammen op hun gitaren.

Een groot deel van de jaren 70 was één groot sociaal. De flat boven de winkel was onze hub en we organiseerden vaak geïmproviseerde bijeenkomsten. Op een nacht doken de Sex Pistols op zonder incidenten (ongewoon). Op een andere avond schuifelde Suggs, de zanger van Madness, verkleed als cowboy door de regenpijp omdat we onze deursleutels waren vergeten. Onze toenmalige assistente Anne (ook bekend als zangeres Bette Bright) was zo onder de indruk dat ze later met hem trouwde.

Waar we ook gingen, we gingen als een posse, zoals onze partners ook kwamen. Onze feestoutfits waren vaak meer schokkend dan stijlvol: we droegen make-up, glitter, juwelen om onze ogen en grote Afro-pruiken van zilverfolie met bijpassende wimpers. We hielden van een feest buiten de stad en zouden in ons busje vertrekken. Toen mijn jongste broer Jeremy aan de Universiteit van Oxford zat, nodigde hij ons uit voor een zondags formeel diner in zijn universiteit, St. Edmund Hall. We kwamen opdagen, zagen er glamoureus en buitensporig uit, en trokken behoorlijk wat belangstelling. De volgende dag vroeg de onderdirecteur: ‘Meneer Young, wie waren uw gasten gisteravond bij het diner?’

Halverwege de jaren 80 hield een andere vriend legendarische open huisfeesten in Notting Hill Carnival. Iedereen was uitgenodigd, waaronder een opmerkelijk jaar, David Bowie. Ik zat naast hem op de vensterbank en we keken naar de kermis en praatten. Op een gegeven moment liep er iemand langs op straat, keek op en riep: ‘Oh mijn God!’ bij het zien van Bowie. Ik dacht dat ze zouden flauwvallen van de schok, David gaf ze een grote zwaai.

Een van de banen die ik leuk vond bij Swanky Modes was kostuumontwerp en het maken van stukken voor commercials en popvideo’s. Ik was in mijn element en genoot van de focus van het werken aan één kledingstuk na jarenlang hele collecties samen te hebben getrokken. Het was een natuurlijke ontwikkeling toen ik begon te werken aan het maken van kledingstukken voor films. Twee van onze voormalige assistenten bij Swanky Modes, Rachael Fleming en Steven Noble, werden gewaardeerde filmkostuumontwerpers en namen mij in dienst bij veel van hun projecten.

Ik maakte een overhemd van kaasdoek voor Leonardo DiCaprio in The Beach, een ‘bont’ jas voor Scarlett Johansson in Under the Skin, en voor Bridget Jones’s Diary maakte ik de beruchte konijnenoutfit die Renée Zellweger draagt ​​in de partyscene. Renée bleef maar zeggen dat ik het strakker moest maken (ze wilde er groter uitzien dan ze was voor het personage) en tegen het einde kon ze er niet in gaan zitten. Jaren later ontmoette ik haar weer voor het passen van kostuums bij Bridget Jones’ Baby en The Great British Sewing Bee was op tv. Renée zei dat ze het geweldig vond.

Esme met Sewing Bee-presentator Joe Lycett en medejurylid Patrick Grant

Esme met Sewing Bee-presentator Joe Lycett en medejurylid Patrick Grant

De enige keer dat ik een beetje ‘starstruck’ was, was toen ik een kostuumpaste deed met Dustin Hoffman voor Last Chance Harvey. Ik probeerde mijn professionele kalmte te bewaren, maar ik was onder de indruk. Op het wrap-party schoof ik voort, met mijn haar in een bijenkorf geplaagd. Stel je mijn verbazing voor toen Dustin erop stond met me te dansen. Hij pakte mijn handen en draaide me rond. Ik denk dat we de dansvloer moeten hebben opgeruimd met onze gekke moves. Mijn bijenkorf was daarna niet meer hetzelfde.

Wat deze ervaringen, mensen en kledingstukken verbindt, zijn mijn schaar en mijn naaimachine. Toen Juliette Binoche werd gecast als naaister in de film Breaking and Entering van Anthony Minghella, kwam ze naar mijn studio. Naderhand zei ze dat een van de belangrijkste dingen die ze had geleerd, was hoe naaien me mijn eigen kleine wereld binnen stuurde.

Het is grappig hoe de cirkel rond is. In 2000 bevond ik me weer in Central Saint Martins als hoofddocent bij de BA Print-cursus. Ik had het rustig aan kunnen doen, maar toen ging ik de misschien wel de grootste uitdaging en het grootste avontuur van mijn carrière aan, als jurylid bij The Sewing Bee. Het is geweldig dat ik de kans kreeg om een ​​nieuwe carrière te beginnen toen ik bijna 70 was.

Ik heb er geen probleem mee om voor de camera te staan, zolang ik maar iets doe waar ik zeker van ben. Bij de allereerste show gaf ik commentaar op een kledingstuk dat een van de deelnemers had gemaakt, en vroeg het model om zich om te draaien voordat ik zei: ‘Ach, het staat heel sexy bij haar as.’ De producenten noemden het een ‘spuug-je-thee-momentje’.

Downtime op de set van Sewing Bee,

Downtime op de set van Sewing Bee,

Werken met [fellow judge] Patrick Grant is een van de geneugten van het deel uitmaken van de show. We delen een groene kamer en ik speel veel muziek – jaren 80, soul en reggae, dingen waar ik op kan dansen – op wat Patrick zegt dat het een ‘oorverdovend volume’ is. Hij zet het zachter terwijl ik niet kijk, maar ik denk dat hij het liever leuk vindt omdat hij nu een afspeellijst met mijn muziek heeft.

Het productieteam vroeg of ik nog wensen had. Ik kon niets bedenken, dus zetten ze een mand met snoep in de kamer. Ze halen de aardbeiensmaak eruit omdat ze weten dat ze niet mijn favoriet zijn. Dat is mijn idee van verwend.

Rondhangen met Grayson Perry

Rondhangen met Grayson Perry

Ik ben boven de 70, maar ik zal moeten blijven werken tot ik erbij neerval, want ik heb geen pensioen waarmee ik de zonsondergang tegemoet kan zeilen. Niet dat ik klaag. Het is een cliché, maar het werken met generatie na generatie frisse studenten heeft me jong van hart gehouden. Ik voel me niet anders dan het meisje dat een halve eeuw geleden halsoverkop in de mode-industrie stortte. Ik ben nog steeds dezelfde – ik blijf nieuwe uitdagingen zoeken, luister meer dan ik praat, leer elke dag iets bij en breng tijd door met de mensen die ertoe doen.

Het leven verandert, maar ik ben helemaal mezelf. Ik kan in deze fase van mijn leven niet doen alsof ik iemand anders ben. Ik kan alleen mezelf zijn.

  • Behind the Seams van Esme Young wordt op 14 april gepubliceerd door Bonner voor £ 18,99. Om een ​​exemplaar te bestellen voor £ 16,14 tot 17 april, ga je naar mailshop.co.uk/books of bel je 020 3176 2937. Gratis verzending in het VK bij bestellingen van meer dan £ 20.


u.co.uk Privacybeleid

Source link